Psykoterapi ved Jesper Glad
undvigende tilknytning voksen

Undvigende tilknytning voksen

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Undvigende tilknytning voksen - Kæmper man som voksen med en undvigende tilknytning, så vil man ofte have det svært med nære relationer som kan opleves omklamrende og kvælende.


Den undvigende tilknytning opstår, mens vi er helt små, som følge af forældre som har det svært med et barns behov for nærhed og tryghed.

Undvigende tilknytning hos voksne benævnes også som afvisende tilknytning.

Som undvigende tilknyttet voksen vil man ofte være uden de store følelser, mens andres store følelser og sårbarhed kan opleves som urovækkende og intimiderende.

Kernen i den undvigende tilknytning hos voksne er en ubevidst frygt for tilknytning, separation og afvisning. Frygten gør, at man er hurtig til at forlade et forhold, før den anden kan gøre det.

Den undvigende tilknyttede voksne tror inderst inde ikke på, at andre kan hjælpe. De oplever, at de i bund og grund står alene i verden, må være selvforsynende, og derfor må undgå at være sårbare.

Er man undvigende tilknyttede voksen så vil man ofte bliver ramt af mentale udfordring som:

  • Stress
  • Angst
  • Depression
  • Misbrug
  • Ensomhed

Det kan være svært og ensomt at leve med undvigende tilknytningsadfærd. Det er dog ingen livstidsdom, man kan livet igennem ændre på sin tilknytningsadfærd og få den til at fylde mindre, og i højere grad få en tillært tryg tilknytningsadfærd.

Når en utryg tilknytning fylder for meget

En utryg tilknytning kan ændres, og komme til at fylde mindre. Hvis du tænker det er relevant for dig så lad os tage en snak.
Tilknytningsproblemer
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Undvigende tilknytning voksen
Hvad kendetegner den undvigende tilknytning hos voksne?

undvigende tilknytning voksen - kernen i den undvigende tilknytning er separations angst

Kernen i den undvigende tilknytning hos voksne er en ubevidst frygt for tilknytning, separation og afvisning.

undvigende tilknytning voksen - den undvigende tilknytning skaber selvbeskyttelsesstrategier

For at undgå at komme i kontakt med smerten og skammen i forbindelse med denne indre frygt, så opbygger den undvigende tilknyttede en række selvbeskyttelsesstrategier.

Selvbeskyttelsesstrategier der har til formål at holde andre på afstand.

undvigende tilknytning voksen - den undvigende tilknytning skaber selvbeskyttelesstrategier som undgåelse vrede lukkethed og det at fjerne sig

Typiske selvbeskyttelsesstrategier er i form af:

  • Undgå egne og andres følelser
  • Irritation og vrede
  • Lukket og utilnærmelighed
  • Fjerne sig og bruge fokus, energi og tid på andre ting
  • Overfladisk selvsikkerhed

Da følelser virker urovækkende, og forbindes med sårbarhed, så er den undvigende tilknyttede ofte meget følelsesmæssigt nedlukket. De store følelser, så som glæde, vrede, sorg, ked-af-det, osv bliver alt sammen meget fladt og uden de store tilkendegivelser.

Da man ikke selv tillader sig at mærke følelser, så kan det som undvigende tilknyttet, også være rigtig svært at udtrykke og vise følelser i forhold til personer man faktisk lader komme tæt på.

Når man som undvigende tilknyttet ikke rigtig viser hvem man er og hvad der foregår inden i en, så kan der opstå en oplevelse af ensomhed og ingen andre rigtig forstår en.

Intimitet og andres behov opleves ofte indskrænkende, begrænsende og kvælende. Det gør selvfølgelig det svært at opretholde et stærkt og velfungerende parforhold.

Stik modsat den ambivalent tilknyttede så har den undvigende tilknyttede ofte meget rigide personlige grænser, og lever ofte efter en række faste indre regler om hvad man kan gøre og ikke gøre.

Konflikter opleves som farlige, så den undvigende tilknyttede vil gøre meget for at undgå konflikter.

Typiske strategier er:

  • Benægtelse og fortrængning
  • Bagatelliseren og normalisering
  • Rationaliser og intellektuastisering

Kender du dit tilknytningsmønster?

Tag en tilknytningsmønster test

Hvad er de 4 tilknytningsmønstre?

Tryg tilknytning

En høj grad af tillid til sig selv, andre og i særdeleshed ens vigtige relationer. Kan både søge tryghed, stå alene og tør prøve nye ting.

Utryg, ambivalent tilknytning

Usikker på sig selv. Tro på at vigtige relationer kan hjælpe, men stoler ikke på, at de nødvendigvis gør det. Søger meget tryghed, og kan derfor have svært ved at stå alene og prøve nye ting.

Utryg, undvigende tilknytning

Usikker på sig selv, og er samtidig sikker på ikke at kunne hente hjælp udefra. Søger ikke tryghed, og står alt for meget alene. Begrænset lyst til at prøve nye ting.

Utryg, desorganiseret tilknytning

Usikker på sig selv, og er splittet i sine forventninger til vigtige relationer. Tror på en og samme gang at de ikke vil få nogen hjælp udefra når de har behov for hjælp, men hjælpen kan være farlig.

Undvigende tilknytning voksen
Hvordan opstår den undvigende tilknytning?

undvigende tilknytning voksen - hvordan opstår den undvigende tilknytning

Vi får vores tilknytning med os hjemmefra. Den opstår, mens vi er helt små og er det lille barns strategi for at opnå nærhed, tryghed og sikkerhed.

undvigende tilknytning voksen - barnets behov virker overvældende og intimiderende for omsorgspersonen

Den undvigende tilknytning opstår i situationer hvor barnets mest betydende omsorgsperson, har det svært med barnets behov for:

  • Nærhed og tryghed
  • At blive trøstet
  • Støtte med følelsesregulering

Omsorgspersonen oplever barnets behov som overvældende og intimiderende. Ofte retfærdiggør omsorgspersonen sine egne reaktioner med, at det er til barnets eget bedste, at blive stærk og kunne klare sig selv.  

Det er ofte omsorgspersoner som selv kæmper med at mærke og udtrykke deres egne følelser, og som ofte ser sårbarhed og følelsesmæssigt behov for andre som svaghed.

undvigende tilknytning voksen - 2 barnets behov virker overvældende og intimiderende for omsorgspersonen og omsorgspersonen forlader barnet

Det lille barn registrerer, hvordan det bliver ignoreret eller forladt, når det søger nærhed og tryghed hos omsorgspersonen, og hvordan dets følelser bliver gjort forkerte. Det er både urovækkende, smertefuldt og skamfuldt for det lille barn.

undvigende tilknytning voksen - 2 barnets behov virker overvældende for omsorgspersonen som forlader barnet det er smertefuld for banet som så undgår at udtrykke sine behov

Så for at opnå den tryghed barnet nu kan få og undgå afvisning og den medfølgende smerte så vælger barnet at:

  1. Ikke at vise sin behov for nærhed og tryghed, for så bliver det ikke forladt og kan opholde sig i umiddelbart nærhed af omsorgspersonen
  2. Undertrykke sine følelser for ikke at blive gjort forkert og skamfuld

Efterhånden vil det lille barn forbinde behovet for nærhed og følelser med at være svag, forkerthed, uro og skam.

Men selvom det kan føles sådan, så slukker det aldrig for behovet for at være sammen med andre mennesker og et ønske om at blive set, elsket og anerkendt. Behovet er der stadig som voksen, men er blevet gjort forkert og man undgår at mærke og vise det.

Undvigende tilknytning voksen
Den undvigende tilknytningsadfærd kan opstår senere i livet

Vi får vores tilknytning mens vi er helt små. Men oplevelser senere i livet kan ændre vores tilknytningsadfærd.

Kontinuerlige og gentagne positive erfaringer med at tillade sig at:

  • Mærke og vise følelser og blive mødt og anerkendt i dem
  • Mærke og give udtryk for behov for nærhed og omsorg og få dem opfyldt og blive bekræftet

Kan over tid ændre en utryg tilknytning til en mere tryg tilknytningsadfærd. Vi kalder det tillært tryg tilknytning.

På samme måde kan det at indgå i en relation eller forhold, som ender op med virkelig at skade en, gøre at ens ellers trygge tilknytning bliver ændret til en mere utryg tilknytningsadfærd.

Undvigende tilknytning voksen
Selvhjælp og hvordan får man en undvigende tilknytning til at fylde mindre?

Det er bestemt ikke nemt på egen hånd at bryde sit undvigende tilknytningsmønster som voksen. Det kræver kontinuerlig opmærksomhed, og en god del viljestyrke. For det tager mod at bryde med det, som har været farligt hele livet, og begynde at få nogle gode og trygge erfaring med at vise sig.

Sandheden er, at man ikke kan gøre det helt alene som undvigende tilknyttet voksen. Det kræver nogen at gøre det sammen med:

  • Nogen hvor man lige så stille og rolig kan tillade sig at være mere sårbar
  • Nogen at turde vise følelser overfor
  • Nogen der kan give en roen så man har tid til at lære
undvigende tilknytning voksen - undvigende tilknytning hos voksen hvad hjælper

Der er dog en række ting man kan være opmærksom på:

  • Bedre kontakt til dine følelser - Det at man som undvigende tilknyttet voksen meget ofte har en begrænset kontakt til sine følelser, kan være en væsentlig forhindring i at opbygge relationer som er tætte og nære.

    Det er både et kognitivt element af vores følelser, altså det vi tænker om, hvad vi føler. Men det er også et mere sanseligt element af vores følelser, altså det vi mærker, vi føler.

    De fleste følelsesoplevelser starter med en sansning. Ret ofte har vi som undvigende tilknyttet voksen bogstaveligt talt svært ved at mærke, hvad vi føler.

    Mindfulness, og specifikke øvelser som body-scan/kropsscanning kan være et godt værktøj til at opbygge og træne den indre sansning af følelser. Hvilken så med tid giver bedre mulighed for at kunne mærke hvad der bliver følt og bedre mulighed for at sætte ord på de specifikke følelser, både overfor sig selv og andre.

  • Anerkend dit behov for plads og frihed - Man ændrer ikke undvigende tilknytning fra den ene dag til den anden. Og man vil nok altid have brug for mere plads og frihed, i forhold til så mange andre.

    Det er her vigtig at man anerkender dette behov hos sig selv, og at man er omsorgsfuld over for sig selv og giver sig den plads.

    I den forbindelse er det dog også vigtigt at man får sat ord på overfor den man nu trækker sig fra, det kan være en partner, familie, ven eller kollega. Sådan at de får en forståelse af at det ikke er dem der er noget galt med, men at man lige nu har brug for lidt tid til at lade op, og så er man tilbage igen.

  • Fortæl og del mere om dig selv - Det vil føles grænseoverskridende, for det er det for en undvigende tilknyttet voksen, men start med at fortælle og dele mere om dig selv.

    Start i det små. Fortæl lidt mere om hvorfor din dag var god, ikke blot at den var god. Fortæl lidt mere omkring hvad du tænker om din relation til andre, osv.

    Gør det med nogen som møder dig, ikke gør dig forkert, men måske mest af alt blot lytter. Hvis de så spørger ind, og du så mærker at nu bliver den undvigende tilknytning triggeret, så er det også helt okay.

  • Udfordre dine regler og grænser med empati - En del undvigende tilknyttede voksne har ofte et meget fast regelsæt omkring livet og meget rigide grænser.

    Når du tænker at nogen ikke opfører sig “rigtigt”, så prøv at se om du kan identificere den regel, eller grænser du oplever som bliver brudt/overskredet. Sæt ord på det overfor dig selv.

    Og prøv så og se om du kan se det fra den andens perspektiv, uden at gøre dem forkerte, dumme eller uvidende, hvad er deres intention, hvad er deres håb, og hvordan du ser reglerne/grænserne?

  • Prøv terapi - Terapi kan være virksom på den måde at det give indsigt og kan være et øvelsesrum.

    Et øvelsesrum hvor det er mulighed for at udfordre de gamle mønstre og prøve nye mønstre i et rum som er uden fordomme og hvor det er sikkert at prøve ting af.

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år. 

Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.

Specifikt arbejdet med tilknytningsbaseret terapi finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere netop inden for tilknytning. 

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad