Undvigende tilknytning i et parforhold kan være udfordrende, både for den undvigende tilknyttede og deres partner.
En bedre forståelse af den undvigende tilknytning, og hvordan man kan navigere i det i ens parforhold, kan afhjælpe nogle af de typiske konflikter.
Den undvigende tilknyttede har det svært med tætte følelsesmæssige relationer, og kan opleve det som intimiderende, grænseoverskridende, frihedsberøvende og kvælende, når følelser bliver store og et forhold bliver tæt og intimt.
Den typiske beskyttelsesstrategi hos den undvigende tilknyttede vil være at lukke følelsesmæssigt, fjerne og isolere sig.
Den undvigende tilknytning er noget vi får med os hjemmefra. Den opstår mens vi er helt små, og er en strategi fra et lille barnets side for at sikre sig nærhed, omsorg og tryghed.
Denne tidligere strategi hos barnet bliver udgangspunktet for senere relationer i livet. På den måde kommer den undvigende tilknytning til at række langt ud over barndommen og ind i voksenlivet, og ind i parforhold.
Typiske opstår den undvigende tilknytning hos børn, hvis forældre har:
Typisk forklarer/retfærdiggør forældrene det overfor sig selv, med at deres afvisning er noget som vil gøre barnet stærkt og selvstændigt.
For barnet bliver det dog en oplevelse af forkerthed og smerte i forbindelse med afvisning. Senere i livet bliver det knyttet til en indre overbevisning om, at man må stå alene og andre ikke kan hjælpe en. Sårbarheden hos en selv bliver forbundet med smerte og svaghed.
Barnets oplevelse af at få gjort sine følelser forkerte bliver forbundet med skam, og gøre at man senere i livet, vil lukke ned for sit følelsesliv, både overfor sig selv og andre.
For mange i en sådan grad at de forskellige følelser ikke forsvinder, men bliver henvist til det ubevidste, og derfor bliver svære at mærke og forstå, og dermed også at give udtryk for.
En høj grad af tillid til sig selv, andre og i særdeleshed ens vigtige relationer. Kan både søge tryghed, stå alene og tør prøve nye ting.
Usikker på sig selv. Tro på at vigtige relationer kan hjælpe, men stoler ikke på, at de nødvendigvis gør det. Søger meget tryghed, og kan derfor have svært ved at stå alene og prøve nye ting.
Usikker på sig selv, og er samtidig sikker på ikke at kunne hente hjælp udefra. Søger ikke tryghed, og står alt for meget alene. Begrænset lyst til at prøve nye ting.
Usikker på sig selv, og er splittet i sine forventninger til vigtige relationer. Tror på en og samme gang at de ikke vil få nogen hjælp udefra når de har behov for hjælp, men hjælpen kan være farlig.
Ens tilknytning får man som barn, men vi kan gennem livet ændre hvordan vi ser på os selv, andre og vores relationer og derfor også ændre på vores adfærd.
Vi kan gennem hårdt arbejde, og træning ændre en undvigende tilknytningsadfærd til en mere tryg tilknytningsadfærd.
Men det virker også den anden vej. På trods af at man har fået en tryg tilknytning med sig hjemmefra, så kan man senere i livet gennemgå oplevelser, der skubber ens adfærd mere i retning af noget som ligner en undvigende tilknytningsadfærd.
Typiske eksempler på oplevelser hos min egne klienter, som har gjort deres tilknytningsadfærd mere undvigende har været:
En undvigende tilknytning kan fylde meget i et parforhold og den kan fylde på meget forskellige måder. Hvordan den undvigende tilknytning præcis fylder, er selvfølgelig afhængigt af ikke blot den undvigende, men også af partneren og partnerens tilknytningsmønster.
Typisk vil den undvigende tilknyttede være meget selvkørende og selvforsynende. Vil på en og samme gang opleve sig tiltrukket af en partner som trives med intimitet og som er i tættere kontakt med sine følelser. Men oplever så også nemt at partnerens ønske om intimitet og følelser kan bliver alt for meget.
Hvis man ud fra et tilknytningsperspektiv kigger på de dynamikker, der typisk opstår i et parforhold mellem en undvigende tilknyttet og en partner, så er der nogle generelle mønstre, der tegner sig.
Som mennesker er vi dog så forskellige, og meget mere end vores tilknytningsmønster. Så bare fordi der er nogle generelle mønstre, så betyder det bestemt ikke at et forhold ikke kan komme til at fungere.
Så kig altid først på dit eget parforhold, og tag de generelle mønstre med et gran salt.
En positiv dynamik mellem en undvigende tilknyttet i parforhold med en tryg tilknyttet vil være situationen hvor den undvigende tilknyttet lige så stille og rolig finder tryghed i relationen og finder inspiration til at undersøge og udtrykke egne følelser.
Den tryg tilknyttede partner kan give plads til at det er muligt at trække sig og være sig selv, uden at nogen af dem kommer til føle sig forkerte.
En mere negativ dynamik vil være at den undvigende tilknyttede trækker sig, hvilket den tryg tilknyttede ikke helt kan leve med og forsøger at trække den undvigende tilbage. Hvilket blot får den undvigende til at stå endnu stærkere på at isolere sig.
På den måde skubber den undvigende til den ellers trygt tilknyttede, så at denne får en tilknytningsadfærd der begynder at minde om noget hos en ambivalent tilknyttet.
Den typiske dynamik, der opstår i et parforhold mellem to undvigende tilknyttede, er at de begge trækker sig. På den måde opstår et forhold, som måske nok er nemt at være i for dem begge, men det er et forhold uden den store intimitet og nærhed. Til gengæld bliver det meget ofte nogle ganske effektive arbejdsfællesskaber, hvor de ser sig selv som et godt team.
De to tilknytningsmønstre er på mange måder hinandens modsætninger, og har ret forskellige måder at være i verden på, med meget forskellige behov og forventninger til et parforhold.
På trods deres forskellighed, så er det forbavsende ofte, at de finder sammen. Man taler om at modsætninger mødes, og jeg tænker det er noget af det som kommer i spil her.
Ofte fortæller de om hvordan det netop er det den anden kan, som gør dem så fascineret af personen.
Den undvigende tilknyttede forelsker sig i den ambivalentes tilgang til intimitet og følelser.
Mens den ambivalente forelsker sig i roen og kontrollen, (den overfladiske) selvsikkerheden og den andens evne til at kunne stå selv.
De er på udkig efter noget som kan supplerer dem, med det som de selv oplever at de personligt mangler.
Når det kommer til stykket så kan det ende op i en ond selvforstærkende cirkler hvor:
Alt afhængigt hvor meget de utrygge tilknytninger fylder hos de to partnere, så vil et parforhold mellem en undvigende tilknyttet og og en desorganiseret tilknyttet ofte komme til at enten at minde om et forhold mellem:
Der kan være en tendens til at kigge på den undvigende tilknyttede med hårde og fordømmende øjnene. Det kan være fra både partneren og den undvigende tilknyttede selv.
En helt overordnet strategi eller mindset til at gøre det nemmere at håndtere den undvigende tilknytning i parforholdet, er at erstatte den fordømmende tilgang med en mere omsorgsfuld tilgang.
Jeg ved gennem mit arbejde som psykoterapeut med undvigende tilknyttede klienter, hvor meget det betyder for et parforhold, når de fordømmende øjne erstattes med nogle mere blide og omsorgsfulde øjne.
Først og fremmest betyder det, at den undvigendes tilknytning ikke bliver triggeret i nær så høj grad. Men det gør det ofte også nemmere for parterne at være i forholdet.
Det er dog en tilgang som skal balanceres. En del undvigende tilknyttede har modtaget så lidt kærlighed som barn, at omsorg og kærlighed nu kan føles grænseoverskridende og nærmest som et overgreb.
Og så være opmærksom på at det tager tid at ændre en undvigende tilknytning til en mere tryg tilknytningsadfærd. Så tillad dig selv at tage det i små skridt og at det går langsommere end du måske kunne ønske dig.
Læs evt. mere om behandling af:
[1] Avoidant Attachment in Relationships; The Attachment Project
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år.
Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.
Specifikt arbejdet med tilknytningsbaseret terapi finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere netop inden for tilknytning.
mail: jg@glads.dk