Hvad er psykoterapeut? - En psykoterapeut hjælper personer der har et ønske om personlig udvikling eller på den ene eller anden måde kæmper med en mental mistrivsel. Det kan typisk være: stress, angst, depression, misbrug, spiseforstyrrelser, svære relationer, sorg, indre uro, lavt selvværd.
Psykoteraputens primære værktøj er samtaleterapien. Hvor man helt basalt sidder og snakker over for hinanden om det som er svært.
Fokus og fremgangsmåde i terapien afhænger selvfølgelig af klientens problemstilling, men også den psykoterapeutiske metode som psykoterapeuten praktiserer. Det kan være metoder som:
Psykoterapeuter har ofte et stærkt fokus på den specifikke psykoterapeutiske metode de praktiserer.
Når det kommer til stykket så viser forskning på hvad der gør psykoterapi så virksomt, at det faktisk ikke i så høj grad er den specifikke metode, men i langt højere den terapeutiske alliance mellem klient og terapeut.
Med andre ord, hvor tryg klienten er hos psykoterapeuten og hvor god kemi der imellem dem.
Psykoterapeuter stiller ikke diagnoser, og de udskriver ikke medicin.
Typisk tager en psykoterapeut uddannelse mellem 4 og 5 år. På uddannelsen er der både fokus på teorien og det praktiske. Det primære fokus er som oftest det praktiske arbejde med mennesker.
Psykoterapeut har ofte en del livserfaring med sig. Psykoterapeutuddannelsen er meget sjældent den første uddannelse, folk har. Det er ofte personer som har opbygget sig noget livserfaring og finder ud af at de er gode til det med at arbejde mennesker, og så vælger at tage en psykoterapeutuddannelse.
Langt de fleste mennesker kender til at gå gennem en svær periode i deres liv. I sådanne situationer kan det være helt afgørende at have familie, nære venner, eller gode kollegaer til at læne sig op af.
Nogle gange er de der ikke, andre gange er det bare ikke helt nok, eller måske er det af den ene eller anden grund svært at snakke med nogle som er en del af ens daglige liv.
En psykoterapeut hjælper typisk personer, der på den ene eller anden måde kæmper med svære og tunge ting i livet, eller ønsker en personligt udvikling for at kunne stå bedre og stærkere i livet.
Typiske konkrete fokusområder er:
Psykoterapeuter stiller ikke diagnoser som ADHD, Autisme, eller personlighedsforstyrrelser. Det er en psykolog.
Psykoterapeut udskriver ikke medicin, det gør lægen/psykiateren.
Skærer man det helt ind til benet, så er det som foregår i den enkelte psykoterapisession en samtale om det som fylder og er vigtig for klienten at arbejde med.
Omkring selve samtalen er der så rigtig mange nødvendige elementer der gør at samtalen bliver væsentlig og faktisk kan være med til at ændre livet for klienten i den retning som klienten ønsker det.
Det er elementer som:
Disse elementer er med til at skabe det man kalder en stærk terapeutisk alliance mellem klient og terapeut. Det er fundamentet for, at samtalen ikke blot bliver en snak, men noget der faktisk kan støtte klienten i at skabe de forandringer, som personen ønsker i sit liv.
Den enkle psykoterapeut er ofte uddannet inden for en specifik psykoterapeutisk metode. Den psykoterapeutiske metode kan f.eks. være:
Det her er blot 10 af de mest populære psykoterapeutiske metoder i Danmark. Der findes over 3000 forskellige metoder.
Helt personligt tænker jeg ikke, at der er den store forskel på alle disse metoder, så det på nogen måde retfærdiggør at det skulle være over 3000 af dem.
Den specifikke psykoterapeutiske metode er dog væsentligt for, hvordan psykoterapeuten opfatter problemstillinger, og hvordan de arbejder.
Det er som regel et krav på de forskellige psykoterapeutiske uddannelser, at man har en baggrund fra en eksisterende uddannelse, og et job hvor man på den ene eller anden måde har arbejdet med mennesker.
Derudover så er der også ofte en minimumsalder på 25 år for at man kan starte på uddannelsen.
Det gør, at psykoterapeuter ofte kommer med en del livserfaring og del erfaring med mennesker, hvilket selvfølgelig er super vigtigt i arbejdet som psykoterapeut. Det at arbejde med mennesker ligger, efter min mening, tættere på et håndværk end en akademisk disciplin.
Selve uddannelsen tager, afhængigt af uddannelsesstedet, mellem 4 og 5 år.
De første to år er der meget ofte fokus på at forstå teorien bagved den specifikke psykoterapeutiske metode, samt egenudvikling. Det at have arbejdet med sig selv er afgørende for at blive en god psykoterapeut.
De sidste år skifter fokus på uddannelserne til at i langt højere grad at fokusere på det praktiske arbejde med klienter.
[1] What is a Psychotherapist?; WebMD.com
[2] How psychotherapy works; UKCP
[3] Psychotherapist Vs. Psychologist: What's the difference?; Talked.com
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år.
Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.
mail: jg@glads.dk