Angst hjælp - Hvad hjælper mod angst? Hvilke værktøjer og hvilke behandlingsmuligheder er der, som faktisk virker mod angst ? Er der noget som passer til mig?
Som oftest kræver angst hjælp at komme ud af, men hvad hjælper mod angst? Og hvad hjælper mod angst i forskellige situationer? Hvad kan jeg selv gøre? Hvad kan hjælpe mig nu og her og hvad kan hjælpe mig på længere sigt?
Angst hjælp i dag kan overordnet deles ind i 4 hovedkategorier:
Samtidig kan angst hjælp have til formål at:
Et første vigtigt skridt på vejen ude af angst, er at få sig en god forståelse af hvad angst er:
Med en basal forståelse af, hvad angst er, så er det også nemmere at forholde sig til, hvorfor forskellige ting virker mod angst.
Frygt og angst er en af vores helt grundlæggende følelser. Den er tæt vævet ind i vores biologi, og har været med os fra den tidligste tid, ja, faktisk fra før vi som art blev til mennesker. Den har været med os så længe at vi deler angsten og frygten med de andre pattedyr. Derfor er det også nogle af de ældste og mest dybtliggende hjernestrukturer, der er ansvarlig for at håndtere frygt og angst.
Når vi er i en situation som vores hjerne af den eller den anden grund opfatter som truende, så vil den sympatiske del af det autonome nervesystem blive opreguleret, og der vil blive udløst stresshormoner i kroppen. Det aktiverer vores krop og gør os parate til at kæmpe eller flygte.
Det autonome nervesystem er delt op i 3 dele: en sympatisk del, en parasympatisk del og det enteriske nervesystem:
I en normal situation så er det sympatisk og parasympatisk system i en dynamisk ligevægt. Når det sympatisk nerversystem går lidt op, så vil det kort efter blive nedreguleret af det parasympatiske nervesystem, og på den måde fortsætte den dynamiske ligevægt.
Når vi så befinder os i noget vores hjerne oplever som en truende situation, så vil det sympatiske system blive opreguleret kraftig, og samtidig vil det parasympatiske nervesystem blive nedreguleret. Resultatet er at vores krop bliver kraftig aktiveret og på den måde gjort parat til kamp eller flugt.
Det enteriske nervesystem fungerer uafhængigt af det sympatiske og det parasympatiske system, men bliver påvirket af op- og nedregulering i de to andre systemer. Derfor kan man også opleve uro i maven og kvalme i forbindelse med angst.
Når vores hjerne er i en situation den oplever som truende, så reagerer den. Alt afhængigt af hvor truende situationen opfattes, så vil vores hjerne aktivere det autonome nervesystem mere eller mindre. Lige fra en let indre uro til en voldsom oplevelse af panikangst.
De kropslige oplevelser ved angst er meget afhængig af hvem man er som person, og hvor intens angsten er, men typiske angst symptomer er:
Det er vigtigt at være opmærksom på at ingen af disse oplevelser eller symptomer rent faktisk er farlige. De kan opleves voldsomt ubehageligt, men er generelt helt ufarlige.
Vi oplever angst af rigtig mange forskellige årsager, og af forskellige grunde. I forbindelse med et behov for at kunne diagnosticere angst, så har man forsøgt at kategorisere angst i nogle forskellige typer af angst:
Disse kategorier er nødvendige ved diagnosticering af angst. Men min personlige erfaring som psykoterapeut er at vi måske nok kan finde en kasse vi passer bedst i, men at vi meget ofte har lidt fra en eller flere af de andre kategorier af angst også.
De fleste vil rigtig gerne have et liv helt uden angst. Men da angsten er en så integreret del af at være mennesker, så er det ikke noget vi bare kan fjerne. Der er dog gode behandlingsmuligheder, som måske ikke får angsten til fuldstændig at forsvinde, men får den så meget i baggrunden, at man kan leve et liv hvor den ikke fylder og begrænser en.
Angst hjælp i form af samtaleterapi vil generelt have det overordnede mål at hjælpe klienten til et liv hvor angsten fylder mindre. Afhængigt af den specifikke psykoterapeutform vil der dog være ret forskellige skridt for at nå det mål.
Medicinsk behandling af angst er også en mulighed, og der findes forskellige typer af medicin, som fortrinsvis anvendes til forskellige typer af angst. Men der findes også angstmedicin der er rettet mod et mere langsigtet mål (lykkepiller) og medicin der er rettet mod at håndtere den specifikke angstsituation nu og her (betablokkere).
Ofte forløber den medicinske behandling sideløbende med at man modtager samtaleterapi. Hvor medicin tager toppen af angsten, der gør at man kan være til stede, og måske faktisk indgå i samtaleterapien.
Medicin er dog ikke min kernekompetence, så jeg vil blot henvise til egen læge for yderlig information.
Der er en række helt lavpraktiske ting man kan vælge at prioriterer i sit liv og som for mange gør at angsten fylder mindre:
I situationer hvor man bliver ramt af angst, så kan det for mange være en støtte at have en række værktøjer eller øvelser der kan gøre det nemmere at håndtere angsten.
Der er en lang række forskellige øvelser:
Er du i tvivl om hvilken type af angst du kæmper med og om det faktisk er angst, så er det muligt at tage en angst test. Jeg har her på siden gennemgået en række af forskellige selvtest, og beskrevet hvad de kan og ikke kan.
Man kan godt komme af med angst, på den måde at forstå at angsten ikke fylder, og bliver livsbegrænsende. Men samtidig er angst og frygt en af vores helt grundlæggende følelser som menneske, og er i så høj grad en del af vores biologi at vi altid vil have den med os. Hvilket også er vigtigt, hvis vi bliver udsat for situationer som reelt er truende.
Angst kan være så voldsomt og så livsbegrænsende, at det bliver betragtet som en psykisk sygdom. Der er lang række forskellige diagnosekriterier for forskellige typer af angst,og hvis man vurderes at falde inden for disse kriterier, så kan man blive diagnosticeret med angst. På den anden side er angst også en naturlig ting, som vi har med os gennem evolutionen, og som bruges til at sørge for at beskytte os i truende situationer. Fra den vinkel så er angst bestemt ikke nogen psykisk sygdom.
Det kan være svært at stoppe et angstanfald, og det kommer også an på hvordan et angstanfald rammer en. For nogen kommer de kropslige sansninger til at fylde rigtig meget, og derfor kan det være en god taktik at komme væk fra kroppen og bruge sit hoved. Hvilket dog kan være svært når man står midt i et angstanfald. Noget der hjælper en del er åndedrætsøvelser, der kan være med til at tage toppen af angstanfaldet.
Kaffe giver ikke som sådan angst. Koffein i kaffe eller for den sags skyld cola, kan forøge ens hjertebanken. Nogle vil forbinde den øgede hjertebanken med en angstoplevelse. Faktisk kan kaffe og cola virke som en mulig måde at træne, at det kan være okay med en øget hjertebanken, og det ikke er noget at tage alvorligt, man har blot drukket noget kaffe.
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.
Angst er et af mine fokus områder.
mail: jg@glads.dk