Psykoterapi ved Jesper Glad
Ængstelig tilknytning dating

Ambivalent/ængstelig tilknytning dating

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Ambivalent/ængstelig tilknytning dating kan være hårdt og voldsomt energikrævende ikke blot for personen det kæmper med den ængstelige tilknytning, men også for den anden person i relationen.

Det er som sådan ikke overraskende at det er sådan, for der er ikke mange steder hvor den ængstelige tilknytning (også benævnt ambivalent tilknytning) bliver aktiveret så meget som i forbindelse med dating.

Rigtig mange ængstelig tilknyttede bærer rundt på en indre usikkerhed og et lavt selvværd. Man kan derfor som ængstelig tilknyttet meget hurtigt komme til at glemme sig selv og egne behov, og i stedet fokuserer på bare at personen man dater også vil have en.

Man mister derfor sit autentiske selv, og forsøger at være noget andet end man faktisk er. På den måde starter det mulige forhold på falske forudsætninger. Noget som sjældent bliver særligt godt i længden.

Der er dog en række ting man kan være opmærksom på i forbindelse med ængstelig tilknytning dating, både som den der kæmper med den ængstelig tilknytning og som partner, så som:

  • Kende dine værdier, behov, og grænser
  • Vurdere om personen du dater er den rigtige for dig
  • Få styr på dit redder kompleks
  • Vær opmærksom på hvad du gør, og hvad relationen gør ved dig
  • Sørg for at du lever et helt liv, som handler om mere end dating

Når en utryg tilknytning fylder for meget

En utryg tilknytning kan ændres, og komme til at fylde mindre. Hvis du tænker det er relevant for dig så lad os tage en snak.
Tilknytningsproblemer
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Ambivalent/ængstelig tilknytning dating
Ængstelig tilknytning voksen

ængstelig tilknytning dating - kernen i den ængstelige tilknytning er frygten for at blive forladt

Kernen i den ængstelige tilknytning hos en voksen er en frygt for at blive forladt. Denne frygt skaber en indre usikkerhed og giver anledning til lavt selvværd.

ængstelig tilknytning dating - frygten for at blive forladt indre usikkerhed lavt selvværd

De 3 elementer:

  • Frygten for at blive forladt
  • Den indre usikkerhed
  • Det lave selvværd

Giver anledning til en række af forskellige problematikker i forbindelse med vigtige relationer og kan blive meget tydelige i forbindelse med dating.

Ambivalent/ængstelig tilknytning dating
5 strategier der kan gøre dating nemmere

ængstelig tilknytning dating - 5 strategier
  • Værdier, behov og grænser - Inden du overhovedet starter på at date en person, så gør det helt tydeligt for dig selv hvad der er dine: værdier, behov og grænser

    Hvis man som ængstelig tilknyttet er begyndt og se en anden person så kan man meget nemt falde ned i et hul, hvor man ikke får lagt mærke til om personen er den rette for en, men kun bruger energi på om personen kan lide en.

    Er man nærmest kun opmærksom på andres behov, så kan det blive svært at mærke og udtrykke ens egne behov

    Samtidig er mange ængstelig tilknyttede sensitive overfor risikoen for at blive forladt hvis de nu udtrykker og holder ved deres personlige grænser. En frygt som netop er kernen i den ambivalente tilknytning.
  • Vurder om personen er den rette for dig - De fleste ængstelig tilknyttede kan i starten af en relation helt glemme at fokusere på om den anden person faktisk er den, de har lyst til at være sammen med.

    Det kommer hurtigt til at dreje sig om den anden vil dem, om de er gode nok, eller om de er ved at blive forladt.

    Hvis man har fået styr på sine værdier, behov og grænser, og synes man har fået dem udtrykt, så bør man også sørge for rent faktisk at få mærket efter og tænkt over hvordan det står til.

  • Få styr på din indre redder - Rigtig mange ængsteligt tilknyttede går rundt med en meget aktiv indre redder.

    I forhold til ængstelig tilknytning dating så kan den indre redder blive aktiveret i forbindelse med at den person man møder måske ikke helt er som man håber. Måske de ikke helt er så gode til at være åbne og udtrykke følelser, eller måske man oplever at de kæmper med et eller andet. Man ser noget i person og forestiller sig at med tålmodighed og kærlighed så kan man give personen ny indsigt og nye oplevelser og få dem til at ændre sig.

    Det er som altid på overfladen drevet af en god hensigt, men går man lidt under overfladen, så kan der ligge en masse knapt så sunde årsager til at man har behov for at redde og ændre den anden.

    Samtidig er det heller ikke fair over for den anden, at vi ikke blot accepterer dem, som de nu er, men ønsker at de skal være en anden.

  • Vær opmærksom på hvor du er på vej hen - Er man i gang med at opbygge en ny relation, så kan det ofte være en god ide at træde et skridt tilbage og kigge på en selv, og hvad den nye relation gør ved en.

    En del ængstelig tilknyttede vil i forbindelse med dating opleve at blive opslugt af forholdet, og være meget fokuserede på de enkelte situationer. Hvem der har ret, om man nu kan tillade sig det, om det er for meget eller om det er for lidt, er det rigtig eller forkert, er det godt eller dårligt.

    På den måde kan man nemt miste sig selv i de enkelte situationer. Her kan det være en hjælp og give sig selv lidt ro. Vende blikket væk fra de enkelte situationer, og hvad man synes om den nye person i ens liv. Og i stedet kigge på, hvad gør den her relation faktisk ved mig. Er jeg på vej ned af den rigtige vej? Bliver jeg mere mig selv, eller er jeg ved at miste mig selv i forholdet?

  • Der er andet i livet end dating og relationer - Sørger for at du spreder din energi og din tid så du bruger den på andet end dating og den potentielle ny relation.

    For den ængstelig tilknyttede kan en ny relation alt for hurtigt komme til at fylde nærmest alt. Man fortsætter sit arbejde, men venner, familie og andre vigtige aktiviteter bliver nedprioriteret til fordel for den nye relation.

    Det kan være svært for en ny relation at skulle bære alt det, og for den anden person kan det nogle gange virke noget overvældende.

    Skulle den nye relation ikke holde, så kan man efterfølgende potentielt stå noget alene og dermed et meget sårbart sted.

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år. 

Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.

Specifikt arbejdet med tilknytningsbaseret terapi finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere netop inden for tilknytning. 

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad